20 Ocak 2021 Çarşamba

Sevgi, Saygı ve Vefa Değeri

 

Sevgi, bir yüreğin bir başka yüreğe akmasıdır. Sevgi, annenin bebeğini ilk kez gördüğü andır. Bebeğin, annenin elini sıkıca tutmasıdır, minnet dolu bir bakıştır, büyük annemizden gelen. Öğretmeninizin sırtınızı sıvazlamasıdır. Evinizde her gün özenle suladığınız bitkinizin çiçek açarak teşekkür ettiği andır. 

Saygı, hayatımızın her döneminde önem verilen değerlerden biridir. Saygı; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye bir şeye karşı dikkatli özenli, ölçülü davranmaya sebep olan saygı duygusu, hürmet anlamına gelir. Ayrıca insanların dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun ayırmadan farklılıklarını kabul etmektir. 

Sevgi, Saygı ve Vefa Değeri Posteri Afişi

http:// 

Orijinal boyut için:



 

Saygı Değeri Video

 

Saygılı Çocuklar Yetiştirmek İsteyen Anne- Babaların Tutumları Nasıl Olmalıdır?


• Çocuğunuzun her insanın farklı özelliklere sahip olsa da eşit haklara sahip olduğunu anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
• Sizin insanlara her zaman saygılı olduğunuza dair çocuğunuzun tanık olacağı bir ortam oluşturarak ona doğru rehberlik yapabilirsiniz.
• Başkalarına karşı kaba ve saygısız davranışları için konuyla ilgili farkındalık kazandırmaya çalışarak yaptığının neden yanlış olduğunu anlatabilirsiniz.
• Çocuğunuzun yanlış davranışlarını eleştirirken kişiliğine değil, davranışlarına odaklanarak kendine saygı duyması konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.
• Doğru karar ve davranışlarında onu takdir edip yanlışlarında da yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.
• Çocuğunuza teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi öğretebilirsiniz. Özür dileme ve teşekkür etme alışkanlığını kazandırmak için yeri geldikçe özür dileyip siz de teşekkür edebilirsiniz.


• Küçük yaştan itibaren sadece diğer insanlara değil, çocuğunuzun çevresindeki bütün varlıklara saygı duymasını öğretebilirsiniz.


 

 

Anne-Babalar Neler Yapmalı?


Çocuğun yüzüne karşı kötü söz söylemeyin ve eleştiri yapmayın.
 Yaptığı güzel davranış ve yerine getirdiği görevler için çocuğunuza mutlaka teşekkür edin.
Çocuğunuzu alaya almayın.
 Çocuğunuzun sözünü kesmeden, gözlerinin içine bakarak onu dinleyebilir; odasının kapısını tıklatarak girebilir, kararlar alırken ona da fikrini sorabilirsiniz.
Çocuklar kişisel farklılıkların kabulünü sizden öğrenirler. Herhangi bir seçiminde çocuğunuza 'Demek bunu seçtin! Zevkler farklı olabilir!' diyebilirsiniz.
Gazete ve dergilerdeki resimlerde saygılı davranışlar sergileyen resimleri birlikte bulmaya çalışabilirsiniz. Bulduktan sonra da 'Sence neden saygın görünüyor?' diye sorabilirsiniz. Böylelikle hem çocuğunuzun 'Saygılı olmak' ifadesinden ne anladığını öğrenirsiniz hem de siz anlaşılması gerekeni ifade etmiş olursunuz.
Anne-babayı değerli ve yeterli görmeyen çocuk, onlardan bir şey öğrenmez. Çocuğunuzun yanında eşinize karşı rencide edici, aşağılayıcı davranmamalısınız.
Anne-baba olarak hatalara karşı sınırları belirlenmiş olarak hoşgörülü davranın.
Dizilerde edep, terbiye, görgü ve kültüre ters düşen davranışlar, çocukların kişileri model alması, saygısız davranışları daha çok tetikliyor. Televizyon izleme alışkanlıklarını mutlaka gözden geçirmelisiniz.

 

Sevgi ve Saygı Değeri Etkinlik Dosyası için tıklayınız.

 


 

DAHA FAZLA İÇERİK

1) Cömertlik Değeri

2) Tutumluluk Değeri

3)  Adalet Değeri

4) Doğruluk Değeri

5) Vatanseverlik Değeri

6) Sabır ve Hoşgörü Değeri

7) Edep ve Haya Değeri

8) Empati Değeri

9) İyilik ve Yardımseverlik Değeri

10) Sevgi ve Saygı Değeri

11) Komşuluk ve Selamlaşma Değeri

12) Temizlik Değeri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder