8 Mayıs 2021 Cumartesi

Programsız İnternetsiz PDF Bölme Birleştirme Çevirme Dönüştürme

 

Merhabalar bu yazımızda yaygın olarak kullandığımız PDF uzantılı dosyalar üzerinde herhangi bir program yada internet uygulaması olmadan nasıl bölme, sayfa çıkarma veya ayrı PDF dosyalarını birleştirme işleminin nasıl yapılacağını ele alacağız. Dosyalarımızı bölmek veya dönüştürmek için internet sitelerine yüklemek bazen verilerimizin güvenliği açısından sakıncalı olabilir. Bu yüzden Windows'un bazı özelliklerini kullanarak bu işlemleri güvenli bir şekilde yapmayı tercih ediyoruz.

PDF nedir?

PDF'ler, dünyanın işleyişini kolaylaştırır. En önemli işlerimizde PDF kullandığımızı hepimiz biliyoruz. İşte bu yüzden yazılım, donanım ya da işletim sisteminden bağımsız olarak belgeleri güvenilir bir şekilde sunabilmek ve aktarabilmek için kullanılan program, Portable Document Format yani Taşınabilir Belge Formatı kısaca PDF olarak bilinir.

PDF artık Uluslararası Standartlaştırma Organizasyonu (ISO) tarafından yönetilen bir açık standart olarak kullanılmaktadır. PDF belgelerinde, bağlantılar ile düğmeler, form alanları, ses, video ve veri akışı sağlayan algoritmalar bulunabilir. Elektronik olarak imzalanabilirler ve ücretsiz Acrobat Reader DC veya Foxit Reader benzeri yazılımları kullanarak PDF dosyalarını Windows veya Mac işletim sistemlerinde kolayca görüntüleyebilirsiniz.

1. PDF dosyasından sayfa çıkarma ve bölme nasıl yapılır?

Örneğin 30 sayfalık bir PDF içerisinden sadece bir sayfayı ayırıp PDF olarak kullanmak istiyorsunuz. Bunu yapmanın en pratik yolu şudur:

  • PDF dosyasını bilgisayarınızda açın ve ardından Dosya/Yazdır veya Ctrl+P komutunu kullanarak yazdırma penceresini açın. Buradan yazıcı seç sekmesinde Microsoft Print To PDF yazıcısını seçin. Microsoft Print To PDF yazıcısı tüm Windows sürümlerinde yüklü olarak gelir ve istediğiniz herhangi bir dosyayı PDF olarak kaydetmeye yarar.

  • Yazıcı seçimi yapıldıktan sonra yukarıdaki görseldeki gibi ayırmak istediğimiz sayfa yada sayfaları seçerek Yazdır butonuna tıklıyoruz.

  •  Çıkan iletişim kutucuğunda ayrılacak dosyamızın kaydedileceği konumu seçip dosyamıza bir ad vererek Kaydet butonuna tıklıyoruz. İstediğimiz sayfa yada sayfalar ayıklanarak seçtiğimiz konuma PDF formatında başarıyla kaydedilmiştir artık.

 

 2- JPEG PNG vb görsel dosyaları PDF ye programsız nasıl dönüştürülür ve birden çok JPEG dosyası PDF formatında nasıl birleştirilir?

Örneğin 10 tane resim dosyasını birleştirmek ve tek bir PDF dosyası elde etmek istiyorsunuz. Yada tek bir görseli PDF olarak kaydetmek istiyorsunuz. Bunu yapmanın en pratik yolu şudur:

JPEG dosyalarının kayıtlı olduğu klasörü bilgisayarınızda açın ve dönüştürelecek görsel yada görselleri seçerek üzerlerine sağ tıklayıp Yazdır komutunu seçin veya Ctrl+P komutunu kullanarak yazdırma penceresini açın. Buradan yazıcı seç sekmesinde Microsoft Print To PDF yazıcısını seçin. 

  •  Yazıcı seçimi yapıldıktan sonra yukarıdaki görseldeki gibi gerekli ayarlamaları yaparak Yazdır butonuna tıklıyoruz.
  • Çıkan iletişim kutucuğunda PDF dosyamızın kaydedileceği konumu seçip dosyamıza bir ad vererek Kaydet butonuna tıklıyoruz. İstediğimiz resim yada resimler seçtiğimiz konuma PDF formatında başarıyla kaydedilmiştir artık. 

 

3- Word, Excel, Powerpoint gibi dosyalar nasıl PDF olarak kaydedilir?

Örneğin bir Word dosyasından bir PDF dosyası elde etmek istiyorsunuz. Bunu yapmanın en pratik iki yolu vardır:

1.Yol
Dosyayı bilgisayarınızda açın, Yazdır komutunu seçin veya Ctrl+P komutunu kullanarak yazdırma penceresini açın. Buradan yazıcı seç sekmesinde Microsoft Print To PDF yazıcısını seçin.
Yazıcı seçimi yapıldıktan sonra  gerekli ayarlamaları yaparak Yazdır butonuna tıklıyoruz.Çıkan iletişim kutucuğunda PDF dosyamızın kaydedileceği konumu seçip dosyamıza bir ad vererek Kaydet butonuna tıklıyoruz. İstediğimiz Word dosyası seçtiğimiz konuma PDF formatında başarıyla kaydedilmiştir artık. 

 2.Yol

 Dosyayı bilgisayarınızda açın ve Dosya menüsünden Farklı Kaydet seçeneğine tıklayın. 


Yukarıdaki görselde görüldüğü gibi dosyanıza bir ad verin ve kayıt türü olarak PDF formatını seçin. Kaydetme konumunuzu da belirledikten sonra Kaydet butonuna tıklayın ve PDF dosyanız artık hazır.

 

4- Birden fazla PDF dosyası nasıl tek bir PDF olarak birleştirilir veya bir PDF diğer formatlara nasıl dönüştürülür?

  • Microsoft Print To PDF yazıcısı malesef şu anda bu özellikleri desteklemiyor. Bunun için üçüncü parti bir yazılım kurmak yada birleştirme ve dönüştürme yapan web sitelerini kullanmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder