21 Ocak 2021 Perşembe

Okul İdarecileri İçin Gerekli Programlar

 

Bu yazımızda okul idarecilerimizin ihtiyaç duyduğu kullanışlı programlara yer vereceğiz. Bilindiği üzere bilişim sistemlerinin hızla geliştiği dünyamızda okul işleyişini yönetebileceğimiz birçok yardımcı uygulama bulunmaktadır.

İşte onlardan birkaçı;

1) Dağıtmatik

Dağıtmatik ücretsiz ders dağıtımı yapan bir programdır. İlk dağıtım sürümünde programın yapabildikleri şunlardır:

  • Okulun genel olarak öğretim görülen gün sayısı ve günlük ders sayısı tanımlanabilir. Okul geneli için ders saatleri kapatılarak ders yerleştirilmemesi sağlanabilir.
  • Tüm öğretmen, sınıf, derslik ve dersler için ders saati kapaması yapılabilir.(Koşullar)
  •  Ders tanımlamasında derse birden fazla öğretmen ve derslik gösterilebilir. Ders altında birden fazla sınıf veya grup birleştirilebilir.
  • Ders, öğretmen, derslik, sınıf ve gruplar için tanımlanmış toplam ders saati sayılarını gösterebilir. Ayrı ayrı listeleme yapabilir.
  • Ders dağıtım işlemini iyileştirme yoluyla yapmaktadır. Dağıtıma başlamadan önce tanımlanmış derslerin %5 lik kısmını rastgele yapmaktadır. Dağıtımı tamamlama süresi ilk rastgele yerleştirme verimliliğine bağlıdır.
  • Dağıtımı yapılmış programın öğretmen, sınıf ve derslik bazında önizlemesini göstermektedir.
  • Dağıtımı yapılmış ders programının öğretmen, sınıf ve derslik el programlarının çıktısını oluşturmaktadır.
  • Önizleme ve çıktılarda grupları program içinde bölümlendirilmiş göstermektedir.
  • Önizleme ve çıktılarda öğretmen, derslik, grup ve sınıf bilgilerini hücrelere basmaktadır.
  •  Çarşaf liste çıkarma


 


2) Okul Zil Programı V5.5 (Murat Altındağ)

 Özellikler

1. Hafta içi ve hafta sonu ders zamanlaması ayarlayabilme

2. Her güne ayrı zamanlama yapabilme
Sınırsız melodi ekleyebilme ve seçebilme (sesler/zilmelodileri klasörüne kopyaladığınız mp3 formatındaki her melodiyi zil sesi olarak kullanabilirsiniz.)

3. Her bir zamanlama için ayrı melodi atayabilme

4. Teneffüste müzik yayını (sesler/muzikyayini klasörüne kopyaladığınız mp3 formatındaki tüm müzikler teneffüslerde rastgele bir sırada çalacaktır. Menü – Genel Ayarlar penceresinden Teneffüste Müzik Yayını kutucuğunu seçip ayarları kaydet butonuna basmanız gerekiyor.)

5. Girişe şifre koyabilme

6. Windows açılışına ekleyebilme ( Bilgisayar açıldığında Okul Zil Programı kendiliğinden açılacaktır. Menü – Genel Ayarlar penceresinde Windows açılışına ekle kutucuğunu seçip kaydet butonuna basmanız gerekiyor. Kaydetme işlemini yapmadan antivürüs sistemini geçici olarak devre dışı bırakmanız gerekmektedir. Sebebi kayıt defterine girdi yaptığından bazı antivürüs programları virüs gibi görebilmektedir.)

7. Sistem tepsisine gönderme

8. Etkinlikler için geçici olarak zili devre dışı bırakabilme

9. Program içerisinden İstiklal Marşı, Saygı duruşu ve Siren çalabilme özelliği

10. Bilgisayarı kapatma saati ayarlayabilme


 


 3) E-okul ve Mebbis İçin Resim Küçültme Programı (ma-arslan)

Bilindiği gibi okullarımızda kullanılan e-okul sitesine öğrenci fotoğraflarını eklememiz için boyutu En 133 px. ve Boy 171 px. olan fotoğraflar kullanmamız gerekiyor.Bu fotoğrafların dosya boyutu ise en az 20 Kb. olmak zorunda.

Bu şartları taşıyan fotoğrafları sisteme yüklemek ise bazı zamanlar idarecilerimizi veya öğretmenlerimizi zor duruma düşürebiliyor.


 

 4) UYAP Editör

DYS sisteminde aldığımız evrakları bilgisayarımızda görüntülemek veya DYS sistemine ekleyeceğimiz belgeleri yazmak için gerekli olan programdır.

 


5) Barkodlu Kütüphane Programı

Okullarda kütüphanelerde bulunan kitapları daha düzenli takip edebilmek, kitap alan ve getiren öğrencilerin takibini yapmak için hazırlanmış basit bir kütüphane programıdır. 


6) Otomatik Ekders Programı

Ekders Pro Excel dosyası ile ekders yapmanız çok kolaylaşacaktır.


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder