4 Mayıs 2021 Salı

Canlı Dersleri Nasıl İlgi Çekici Hale Getirebilirim?

 

    Bilindiği üzere tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgını malesef ki ülkemizi de etkisi altına aldı. MEB vatandaşlarımızın, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin salgından etkilenmemesi için bir dizi önlemler alarak kısa sürede müthiş bir altyapı ağı kurdu. TRT işbirliği ile kurulan EBATV aracılığıyla öğrenciler dersleri ile önceden çekilen bant kaydıyla buluşruken, EBA platformunda ise canlı dersler ZOOM benzeri programlarla hayata geçirildi.

    Kısa süreli düşünüldüğünde EBATV ve EBA canlı dersleri iş görür olsa da, pandemi koşullarının ağırlaşması ve hasta sayısının artması okulların tekraren normalleşmesini ve yüzyüze eğitime geçmesini geciktirdi. Bu gecikme öğrencilerin ve öğretmenlerin sıkılmasına, ilgi kaybına ve performanslarının azalmasına neden oldu. Zaten internet kotası ve uygun cihaz olmaması nedeniyle düşük olan katılım oranları iyiden iyiye azalmış durumda bulunmaktadır. Bu duruma büyük oranda öğrencilerin devamdan  muaf tutulacağı ve sınav notu verilmeyeceğinin ilan edilmesi de olumsuz etki etmiştir diye düşünüyorum.

    Peki biz ne yapmalıyız, elimiz kolumuz bağlı oturmalı mı yoksa ülkemizin geleceğine yapı taşı olacak çocuklarımızın sağlam bir temel almaları için çabalamalı mıyız? Bu yazımızda öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize bu konu ile ilgili 3 başlık altında bazı tavsiyeler vereceğiz.

 1) Öğretmenim; keşke her gün sizinle dersimiz olsa!

    Canlı dersleri nasıl daha verimli hale getireiblirim sorusu öğretmenlerin zihnini çokça yormakta bugünlerde. Elinde bilgisayar tablet vs. ve internet bulunan bir öğrenciyi oyunlardan ve sosyal medyadan uzaklaştırıp derse adapte etmek oldukça zor olsa gerek.

  • Zoom programının "Share Screen" ekranı paylaş özelliği ile öğrencilerin ekranına elinizden geldiğince konu ile alakalı görsel, ses, sunu ve video yansıtmak dersinizi daha canlı hale getirir.
  • Ders kitaplarınızın dijital halini ve varsa ses dosyalarını önceden bilgisayarınıza indirerek siz ders anlatırken ekrana verirseniz daha etkili bir yöntem olur.
  • 30 dakikalık derslerinizin kısa bir bölümünde öğrencilerinizle mutlaka ilgi çekici, komik resim karikatür video vb. paylaşın.
  • EBA platformu, Okulistik, Morpa Kampüs gibi sitelere üye olarak eğlenceli içerikleri ekranınıza yansıtabilirsiniz.
  • Wordwall, Kahoot, Voki, Brainspade, Surveymonkey gibi Web 2.0 sıfır araçlarını kullanarak çevrimiçi anket, bilgi yarışması, bulmaca vb. eğlenceli etkinlikler oluşturup dersinizi öğrenciler için daha zevkli hale getirebilirsiniz.
  • Dersin konusuna göre bilgi yarışmaları hazırlayıp rekabeti teşvik ederek heyecanlı aktiviteler planlayabilirsiniz.
  • Soru-cevap tekniğini sık sık kullanarak öğrencilere bol söz hakkı vermek öğrencilerin ilgisini canlı tutar, kendi ekranlarında başka birşeylerle uğraşmalarına engel olur.
  • Öğrencilerin imkanları doğrultusunda uzaktan eğitim için özel yayınevlerinin hazırladıkları kitap ve etkinlik setlerini kullanabilirsiniz. 
  • Aylık çalışma ve alıştırma fotokopileri hazırlayarak öğrencilerin okuldan almalarını isteyebilirsiniz.
  • Dyned benzeri etkileşimli programları uygulama sitesinden araştırarak öğrencilerinize tavsiye edebilirsiniz ve rehberlikte bulunabilirsiniz.
  • En önemlisi velilerinizi işe koşabilmenizdir, derse katılmalarını ve ödevlerini yapmalarını yakından  takip edecek olan onlardır.

2) En önemli görev velilere düşüyor!


    
Hamuru anne babası tarafından iyi yoğrulmuş olan çocuklar okul çağına geldiklerinde kısa sürede okul şartlarına uyum sağlayıp akademik olarak iyi bir gelişim gösterirler. O yüzden velilerinizi aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri noktasında bilgilendirebilirsiniz.

  • Çocuklarınıza nasihat etmeyin, onlara iyi örnek olun. Zira masum olarak geldikleri şu dünyada gördükleri ilk ve akılda en çok kalan anne babalarının evdeki olumlu ve olumsuz davranışlarıdır. Bu davranışalara maruz kalan çocukların karakteri de aynı yönde gelişir. Yani siz ne iseniz çocuğunuz en çok ona benzer. 
  • Olumsuzlukları eleştirirken olumsuz dil kullanmayın. "Yalan söyleme!" yerine "doğruyu söyle!" demek çocuğu daha çok olumlu yönde etkiler.
  • Çocuğunuzdan birşey yapmasını istediğinizde ona seçenek sunun. Mesela emir kipi ile "tabaktaki yemeğin bitecek" yerine "önce çorba mı istersin yoksa pilav mı?" diye sorarak seçenek sunmak çocuğa önemsendiğini hissettirir ve istenen davranışta daha istekli hale getirir.
  • Dersleriyle ilgileniyormuş gibi yapıp: "Odana git ve sessizce ödevlerini bitir!" demek yerine "bugün ödevin var mı getir bakalım anlamadığın yer varsa sorabilirsin" demek ve ödevini yapması için ona yol göstermek, o bilgilere nasıl ulaşacağını anlatmak çocuktaki sorumluluk duygusunu ve ders çalışma hevesini artırır.
  • Dersler ve okulla ilgili gelişmeleri öğretmenlerle iletişim kurarak takip etmek çocuğunuzun önemsendiğini hissederek onun gelişimine katkı sağlar ve olumlu davranışlarında artış gözlenir.
  • Bütün herşeyi anne baba olarak siz yapıp çocuğunuza sunmayın aksine çocuğunuza ev işlerinde sorumluluk verin, zahmet çekip yorulmaları onları daha duyarlı hale getirir ve empati duygularının gelişmesini sağlar.
  • Sosyal ilişkilerinin ve konuşma becerilerinin gelişimi için önce aile içinden başlayarak sohbete zaman ayırın, sık sık akraba ve komşu ziyaretleri gerçekleştirin, cenazeye, taziyeye, düğünlere, hasta ziyaretine, alışverişe beraberinizde götürün ki hangi ortamda nasıl iletişim kurulması gerektiğini gerçek yaşantılarla öğrenebilsin.
  • Bu süreçte çocuğun ihtiyacı olan herşeyi karşılayıp bir kenara çekilmek yerine tüm aşamalarda sürecin içinde olmanız gerektiğinden aslında çocuklara verilen puanların ve karnenin size verilmiş olduğunu unutmayın.

 3) Sevgili öğrenciler; size ihtiyacımız var! 

    Bu sıkıntılı süreçte yetiştirdiğimiz yeni nesillere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Atalarımızın geçmişte yaşadığı zorlukları, çektikleri onca sıkıntıyı, şehitlerimizi, gazilerimizi onlara iyi anlatmalıyız. Hiçbir zahmet çekmeden yetişen yeni nesil ileride yaşayabileceği olası zorluklar karşısında ne kadar sabırlı ve dirayetli olabilir ki? Öğrencilerinize derslerinizde şu hususları sık sık hatırlatınız.

  • Her biriniz bizim için değerlisiniz, kendinizi iyi yetiştirmeli ve geleceğinizi sağlam temeller üzerine oturtmak için çok çalışmalısınız.
  • Anne babanızın sizi büyütürken yaşadığı zorlukları ve fedakarlıkları iyi düşünün ve siz de onları mutlu etmek ve gururlandırmak için elinizden geleni yapın.
  • Her şey derslerinizde başarılı olmak değildir, ahlaki kurallara uygun davranmak, çevreye duyarlı olmak, büyüklere saygılı davranmak ve en önemlisi doğru yoldan ayrılmayan Allah'a iyi bir kul olmak önceliğiniz olmalıdır.
  • Bu ülkeyi kurmak için bedenlerini düşmana siper eden ve kendi canlarından, ailelerinden, mallarından gözlerini kırpmadan vazgeçen atalarımızın yaptıkları bu fedakarlıklara olan minnet borcumuzu ödemek için çaba göstermeliyiz ve onlara layık olduğumuzu ispat etmeliyiz.
  • Vasıflı olabilmek adına her gün mutlaka yeni birşeyler öğrenin, iyi olduğunuz bir spor dalı, iyi çaldığınız bir müzik aleti, başarılı olduğunuz bir zeka oyunu, zevkle yaptığınız bir hobiniz olsun ve mümkünse icra edebileceğiniz bir meslek dalının inceliklerini bir gün gelir lazım olur düsturuyla öğrenerek yedekte bekletin.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder